Floris van Bommel: handgemaakt met een verrassende knipoog

Floris van Bommel, een klinkende naam in de schoenenwereld! Je herkent zo’n paar steevast aan de leuke accenten, verrassende kleurencombinaties én ambachtelijke kwaliteit. Ontdek hier het verhaal achter het familiebedrijf maar ook van grapjas Floris!

Van Bommel ‘tout court’                  

Het verhaal van schoenenfabrikant Van Bommel begint in 1734 in Breda. Johannes Paulus Van Bommel start met het maken van - in die tijd uiteraard - handgemaakte kwaliteitsschoenen. De broers Reynier, Floris en Pepijn zijn de huidige en 9e generatie binnen het familiebedrijf. De van vader op zoon overgedragen kennis wordt nog steeds toegepast op elke Van Bommel-schoen. Kwaliteit ‘tout court’.

Vandaag heeft Schoenfabriek Van Bommel twee merken. Het traditionele ‘Van Bommel’ met klassieke maar luxueuze herenschoenen en het hippe, sportievere ‘Floris van Bommel’. Elke schoen wordt nog ambachtelijk gemaakt uit hoogwaardige materialen en ondergaat tijdens het productieproces gemiddeld 280 specialistische handelingen. Of zoals Floris het zelf zegt: “Wij gebruiken methodes waar de gemiddelde schoenproducent hard om moet lachen.”

 

Floris van Bommel

De vader van Floris, Reynier en Pepijn startte het merk ‘Floris van Bommel’ in 1996. Hij claimde dat hij de naam ‘Floris’ voor zijn zoon had verzonnen, dus vond hij dat hij er ook gebruiksrecht op had. De 3 broers verfijnden het merk en het creatieve brein van Floris zorgt onvermoeibaar voor knotsgekke accenten. Zo gek dat labelproducenten soms weigeren een label te maken, omdat ze denken dat het om een grap gaat, zoals ‘FvB. Since 1734, and still got no clue’ of ‘Floris van Bommel Foodwear’.

Maar er zijn ook heel mooie anekdotes verbonden aan die typische twists in de Floris van Bommel-collecties. Zo is de X op de hiel van deze sneakers een eerbetoon aan de weduwe van Johannes Paulus Van Bommel. Zij besloot na zijn dood het bedrijf verder te zetten. Omdat Johanna niet kon schrijven, zette ze op elk belangrijk document een kruisje. De X op de schoenen is in haar handschrift.

Statement shoes

De schoenen van Floris van Bommel vallen op, zoveel is zeker. De klassieke herenschoenen krijgen een upgrade door felle kleuren of gewaagde prints. Zonnig geel of blauwe crocoprint? Hoe gekker, hoe beter! Meer fan van sneakers? Dit zigzag-paar werkt je outfit helemaal af. Je draagt ze onder een geklede broek of een mooie jeans.

Maar ook liefhebbers van neutralere schoenen vinden hun gading bij Floris van Bommel. Kies bijvoorbeeld voor deze mocassins of casual veterschoenen met een toffe twist. Wie weet draag je zelfs hetzelfde paar als koning Willem-Alexander van Nederland, want sinds 1952 is Van Bommel Hofleverancier bij koninklijke beschikking. En dat vinden de broers behoorlijk cool.

Kom op tegen Kanker

Vanaf nu kan je een heel uniek paar schoenen shoppen bij New Paris Londres. Floris ontwierp ze voor Marcel Vanthilt. Hij verwerkte het haar, de bril en de naam van Marcel op ludieke wijze in de schoenen. Een mooi deel van de opbrengst van deze schoenen gaat naar Kom op tegen Kanker. Lees onderaan deze blog meer over deze limited edition!

Fashionable ladies

Omdat de damescollectie wat meer ‘smoelwerk’ mocht hebben volgens de broers Van Bommel, werd het een tijdje geleden grondig onder handen genomen. Nieuwe ontwerpers, materialen en stijlen zorgden voor een frisse start. Natuurlijk shop je de funky damesschoenen ook bij ons. Wat dacht je van deze in roze slangenleer of een paar met geborduurde bloemetjes?

  

Kwaliteit met een guitige twist is het geheim van elke Floris van Bommel-collectie. Het grootste aanbod van België vind je op onze webshop of in de winkels. Bovendien krijg je tot 3 juni 2018 toffe slippers bij aankoop van een paar herenschoenen van Floris van Bommel. Actie geldig zolang de voorraad strekt.

  

Wist je trouwens dat Floris een zwak heeft voor speciale zolen? Zo zijn exemplaren met smiley’s, bijen of een schoenenprint geen uitzondering. Check dus zeker eens de zool van jouw nieuwste paar! Beschouw het als een knipoog van Floris telkens je je schoenen aan- en uitdoet.

 

 

Floris van Bommel for Marcel Vanthilt’. Een sneaker met achterop het portret van the one and only Marcel Vanthilt.

Floris: “Ik liep al een tijdje rond met het idee om Marcel te verrassen. Toen we bij een leverancier vellen leer zagen liggen met lang grijs stekelhaar viel het kwartje. Met het harige leer en een rubberen brilletje hebben we achter op een sneaker het portret van Marcel gecreëerd. Marcel zag er de humor wel van in. Hij stelde zelfs voor om de schoen in gelimiteerde oplage te koop aan te bieden om zo ‘Kom op tegen kanker’ te ondersteunen.” www.komoptegenkanker.be

"Om helemaal duidelijk te maken dat deze schoen echt speciaal voor Marcel is gemaakt hebben we ook een grote zwierige M in de zijkant van het model verwerkt."

  

bron: Floris Van Bommel Official